Saturday, April 20, 2013

Tartlet and pie..

                This is fruit tart, with kiwi                             Chicken pie                                        tart pizza
                     and persimmon, loaded with 
                        vanilla cream custard


After watching movie Waitress (2007), I'm google-ing every recipe of pies, hahaha... how to make good pie? Actually I dunno, a few time my pie crust harder than brick...I frustrated, then I do it again... Watching that movie makes you want to try and try.... I want to look perfect like how Keri Russell did it in the movie, so yummmm....I really like Keri Russell voice ~ 'baby don't you cry gonna make a pie'....Semua patut tengok movie tu....

Ini resipi tart pizza:

For Dough
1/4 or more of 250gm butter(cold dan potong kecik2)
5-6 sudu air sejuk, do not more than that...nanti keras doh
1tsp gula
mula2 pakai 2 cup kecik dulu tepun, kalau kurang baru tambah,
bancuh tepung, butter, gula sampai jadi bread crumb(macam biskut hancur), tambah air sejuk, bila dah jadi doh simpan dalam fridge 30-40 min. If nk buat byk, tambahkan butter dan tepung... biar seimbang, jgn tmbah air.

Inti 
-bawang putih
-bawang merah
-halia
 tumbuk/cincang ketiga2 bahan ni.....

-daging cincang/ayam cincang
-kentang 
-serbuk lada hitam, lada sulah
-italian herb
-cendawan pun boleh letak
-gula n garam secukupnya
-tomato
-2-3 sudu sos tiram
-cheese (mozarella paling best...)  
-mayonis
-1 sudu cili sos

How to bake:
Saute bahan yang ditumbuk tadi, tumis sampai wangi....
Masukkan kentang, ayam@ daging tadi, masak sampai empuk...
Perasakan dengan sos cili, sos tiram, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan italian herb..gula dan garam.... tunggu sampai kering, tutup api...

Kuarkan doh dari fridge tadi, canaikan dan letak pada acuan tart.... letak inti yang dimasak tadi, letakkan hirisan tomato, mayonis dan cheese di atas inti tadi... bakar dalam oven 15min 150-160 celcius....keluarkan dan boleh makan dah....

1 comment:

  1. sedaapnye..nanti saya nk try di rumah.. tq 4 the recipe..


    ReplyDelete